Hemen Ara
Sınav Kaygısı ve Anne Baba Tutumları
Aile Terapisti Pınar Baybaşin

Sınav Kaygısı ve Anne Baba Tutumları

Sınav Kaygısı ve Anne Baba Tutumları

Sınav Kaygısı ve Anne Baba Tutumları

Sınav tarihleri yaklaşıyor, bununla birlikte anne ve babalarında, çocuklarıyla beraber yaşadığı heyecan ve kaygı durumu yoğun yaşanabilmektedir. Bu kaygı nedir, nasıl yaşanıyor, nasıl etki ediyor anne ve baba olarak neler yapmamız gerekiyor sorularıyla sıkça karşılaşıyoruz.

Yankı Terapi Merkezi olarak bu alanda alanında uzman psikologlarımızla çocuklara, ebeveynlere hem destek olmaktayız hem de öğrencilere kaygı ve heyecanlarını yenerek doğru çalışma teknikleriyle, zaman yönetimiyle ve motivasyonel terapi teknikleriyle koçluk yapmaktayız.

Sınav kaygısı neden oluşur ve nedir bu sınav kaygısı?

Öğrencinin sınava yüklediği anlamlar, geçmiş yaşantıları, öğrenme sürecinde anne-babanın, öğretmeninin davranışları ile ilgili zihinde oluşturulan imaj ve sonrasında elde edilecek olan kazanımlar verilen önem sınav kaygısı oluşumunda etkilidir.

Sınavlar, öğrencilerin eğitim ve öğretim sürecinde başa çıkmaları gereken bir değerlendirme sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuk ve ergenlerde en yaygın karşılaştığımız kaygı türü sınav kaygısıdır. Sınav öncesinde öğrencide psikolojik ve fizyolojik olarak değişimlere neden olan kaygı düzeyi, sınavda performansını olumsuz derecede etkileyen yoğun bir duygudur.  Öğrencide huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, ttitreme, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, karın ağrıları vs. bedensel yakınmalar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvende azalma, yetersiz ve değersiz görme sık görülen belirtilerdir.

Anne ve baba olarak neler yapmalıyız?

Anne ve baba olarak sınırlarımızın farkında olmalıyız. Çocuğumuza, güven ve sorumluluk vermeliyiz. Sınavla ilgili sohbetlerimizde özenli davranmalı ve diğer yaşıtlarıyla kıyaslama asla yapmamalıyız. Çocuğumuzun duygularını dinlemeli ne düşündüğünü paylaşmasına izin verip olumlu geri bildirim verilerek, cesaretlendirici konuşmalar yapmalıyız. Çocuklar koşulsuz sevilmelidir. Sağlıklı ebeveynler olarak doğru rol model oluşturmak önemlidir. Sağlıklı aile ortamı sağlamalı  ve problem çözme becerileri çocuğa kazandırılmalıdır.

Sevgiyle ve sağlıkla…

    Paylaş: