Neden Hayır Diyemiyoruz?
Neden Hayır Demekte Zorlanıyoruz?
‘Hayır’ Diyebilmenin Anlamı:
‘HAYIR’ kelimesi reddetme anlamıyla bir tercih-seçim-tavır taşımaktadır. Bireyin kimliğini ve sınırlarını yansıtır. ‘BEN’ olma duygusunu besler, ‘KİM’ olduğunuzun altını çizer.
Yaşamımızda ‘Evet’ ilişkiyi olumlu olarak güçlendiren bir şeyse ‘Hayır’ tavrı da bir o kadar önemlidir. İstemediğimiz bir duruma hayır demek, size sunulan her şeyi kabullenmeyeceğinizi, her tavrı onaylamayacağınızı karşınızdaki insana gösterme imkânı verir. Böylece etrafınızdaki kişiler sizin sınırlarınızı fark edince nerede duracağınıda bilecektir. Hayır diyebilmek, aile, arkadaşlık, iş ortamı gibi sosyal hayatınızın kişisel sorumluluklarını da sınırlandırır. Yapabileceklerinizin ve yapamayacaklarınızın sınırlarını belirler. ‘Hayır’ diyebilmek sizi ‘kötü insan’ yapmaz. Aksine, iyi özelliklerinizi göstermenize imkân sağlayacak, kendinizi yoğun şekilde hissedebilecek yorgunluk, öfke ve tükenme gibi durumlardan korunmanıza yardım edecek, böylece kendinizi daha değerli ve önemli hissetmenizi sağlayacaktır.
Hayır Demekte Zorlanıyor Musunuz?
‘Hayır’ demekte zorlandığınız da ya da hayır diyemediğiniz de çevrenizdeki insanların istek ve taleplerinin gittikçe arttığını göreceksiniz. Bu durum sizin gücünüzü zorlamaya başlayacaktır. Belirli bir zaman sonra bu durumla öfke, kırgınlık ve baş edilemeyecek duygular ile sosyal hayatınızdan uzaklaşma düşüncesine kapılırsınız. Her olayı kendi koşulları içinde değerlendirip, uygun zamanda hayır diyebildiğinizde ilişkilerinizi daha kontrollü ve keyifli yaşama imkanı bulursunuz.
Hayır Diyememeniz Şu Durumlarla İlişkili Olabilir:
- Hasar görmüş sınırlar,
- Düşük benlik saygısı,
- Çekingenlik,
- Özgüvenin düşük olması,
- Bağımlılık,
- Kendini savunma güçlüğü,
- Düşüncelerini açıkça ifade etmede yetersizlik.